Endimensionell analys

 

Endimensinell analys
Kurslitteratur till Endimensionell analys, av Jonas Månsson och Patrik Nordbeck
Endimensionell analys (FMAA05) är den stora grundläggande kursen i matte, under kursens gång går man i rask takt igenom hela gymnasiematten och bygger en djupare förståelse för koncepten genom att lägga stor vikt vid att kunna bevisa alla satser som används i kursen. Kursen är viktig för alla andra matematikkurser på LTH och fortsättningskursen heter Flerdimensionell analys (FMA430).

Länkar
Kursplan
Extentor B1
Extentor B2

Tips

Före tentan

För många av er så kommer detta vara första mattekursen ni läser på LTH. Därför kommer pluggandet innan tentan handla mycket om att lära er hitta er egna stil. Många av er är mycket duktiga på matematik och har klarat alla proven i gymnasiet utan att plugga, men var smart och räkna inte med det på Endimensionell analys. Kursen är måhända inte särskilt djupgående, men den täcker fortfarande mycket breda områden i matematik och du kommer snabbt att lära er sådant du inte gått igenom på gymnasiet. Därför är mina bästa tips till plugget innan tentan:

 • Underskatta inte kursen! Ligg i fas och se till att du förstår alla bevisen. Något av dem kommer alltid på tentan!
 • Testa många olika sätta att plugga!
 • Gör många extentor, Endimensionell analys är som sagt den största mattekursen på LTH och en naturlig konsekvens av detta är att tentorna oftast är mycket standardiserade.

Under tentan

Förutom att lära dig förstå matematiken så ligger stort fokus på att du ska kunna uttrycka dig på ett precist och matematiskt sätt. Själva språket i Endimensionell analys verkar bedömas lite hårdare än i andra kurser, se därför till att du:

 • Använder en korrekt matematisk tankegång, tänk igenom varje steg och förutsätt aldrig att rättaren ska se "självklara" samband om du inte pekar ut dem.
 • Använder rätt symboler på rätt plats! Var noga med var du kan använda implikationspilar/ekvivalenspilar och om du inför en reell konstant A, glöm då inte att definiera den "Ain mathbb{R}".
 • För många av er kommer detta vara den första tentan på LTH, kom ihåg att ta det lugnt och gör uppgiftena noggrant och om det skulle skita sig är det ju bara att skriva tentan igen!

Efter tentan

Alla matematikkurser (och nästan alla andra kurser också) på LTH förutsätter att du läst och förstått hela innehållet i Endimensionell analys. Speciellt viktigt inför nästa kurs Flerdimensionell analys är det du är bäst på integraler!

Lösningar

 

Föreläsningar

Av Jonas

Jag har inte skrivit föreläsningsanteckningar till Endimensionell analys (FMAA05) själv. Länkarna nedan är till Jonas Månssons hemsida matematikblogg.se, där kan du förutom föreläsningsanteckningar även hitta instuktionsvideos med mera. Om du går A-spåret i Endim så rekommenderar jag att leta efter föreläsningsanteckningar här!

     B1                      B2

Föreläsning 1                Föreläsning 1

Föreläsning 2                Föreläsning 2

Föreläsning 3                Föreläsning 3

Föreläsning 4                Föreläsning 4

Föreläsning 5                Föreläsning 5

Föreläsning 6                Föreläsning 6

Föreläsning 7                Föreläsning 7

Föreläsning 8                Föreläsning 8

Föreläsning 9                Föreläsning 9

Föreläsning 10              Föreläsning 10

Föreläsning 11              Föreläsning 11

Föreläsning 12              Föreläsning 12

Föreläsning 13              Föreläsning 13

Föreläsning 14              Föreläsning 14

Föreläsning 15              Föreläsning 15

Föreläsning 16              Föreläsning 16

Föreläsning 17              Föreläsning 17

Föreläsning 18              Föreläsning 18

Föreläsning 19              Föreläsning 19

Föreläsning 20

2015

Instuderingsfrågor

Svar till instuderingsfrågor - Endim B1, skriven av Christine, tack!

Svar till instuderingsfrågor - Endim B2, skrivna av Nelly, STORT TACK 🙂 bra handstil

Sammanfattningar

14 thoughts on “Endimensionell analys

 1. Hej, jag har anteckningar från hela endimmen om ni är intresserade av att lägga upp dom här. Väldigt tydligt skrivna och har varit hjälpsamma för mig.

  1. Bra att du hör av dig med förslag på enklare lösningar. Tyvärr verkar det inte som att din länk fungerar. Du får gärna göra ett nytt försök.

 2. Ska precis påbörja byggingenjörsprogrammet och även för mig funkar inte någon länk till alla lösningar i övningsboken. Hade varit till stor hjälp!

 3. Hej!

  Jag har skickat in en sammanfattning på numerisk analys tidigare och hittat ett pinsamt fel i början av sammanfattningen …. Går det bra att jag skickar in den rättade och att ni tar bort den gamla?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *